خواص و عوارض کمبود ویتامین ث جوشان و جویدنی چیست
ویتامین ث
ویتامین ث ,ویتامین ث جوشان,ویتامین ث در بارداری,ویتامین ث جوشان برای ورزشکاران,ویتامین ث جوشان برای کودکان,ویتامین ث جوشان در بارداری,ویتامین ث جوشان
توضیحاتی در مورد ویتامین ث
ویتامین های ث یا ال-آسکوربات یا اسکوربیک اسید ریز مغذی حیاتی برای گونههای پیشرفته پستانداران (انسان، میمونها و مانند اینها)، شمار اندکی از گونههای دیگر پستانداران (بهویژه خوکچه هندی و خفاشها)، تعدادی از گونههای پرندگان و برخی ماهیهاست. تقریباً بجز موارد که در بالا ذکر شد بقیه جانداران این ویتامین را در بدن خود میسازند.در این مطلب از سایت جسارت در مورد ویتامین ث صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
کمبود ویتامین ث و مکمل های غذایی
کمبود ویتامین ث را میتوان با مکملهای غذایی دریافت کرد با این حال دریافت مشورت از تیم پزشکی حرفه ای به جای خوددرمانی با مکمل ها بیشتر توصیه میشود. چون مکملهای ویتامین ث در صورت مصرف زیاد، میتوانند عوارض جانبی مانند حالت تهوع یا سوء هاضمه به همراه داشته باشند.
ویتامین ث و بیماری اسکروی
در سده نوزدهم و در جریان مبتلا شدن بسیاری از دریانوردان به بیماری اسکروی این دریانوردان چاره کار را در مصرف مرکبات دیدند و بالاخره در سال ۱۹۲۸ این ویتامین در میوه پرتقال کشف شد و اسید اسکوربیک نام گرفت. این ویتامین که از ویتامینهای محلول در آب است، در برابر حرارت و مواد قلیایی از بین میرود. این ویتامین در واکنشهای شیمیایی بدن یک حملکننده الکترون است و از مهمترین آنتی اکسیدانها است.ویتامین c جامدی سفید رنگ و محلول در آب و غیر سمی است که مصرف آن سامانه ایمنی بدن را افزایش میدهد. دارای استر حلقوی است و در محیط آبی آبکافت میشود و اسید میسازد؛ به همین دلیل به ان «اسید آسکوربیک» میگویند. امروزه اسکوربوت بیشتر در کشورهای دچار فقر و قحطی شایع است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۰، اسکوربوت یکی از شایعترین بیماریهای سوءتغذیه در جهان است. در سایر کشورها، اسکوربوت در بزرگسالان نادر است و بیشتر در کودکان و افراد مسن دیده میشود. نوزادانی که شیر پاستوریزه مصرف میکنند، در صورتی که ویتامین ث را به صورت مکمل دریافت نکنند، ممکن است دچار اسکوربوت شوند، چرا که ویتامین ث شیر طی عمل پاستوریزه شدن از بین میرود. شیر مادر، در صورتی که تغذیهٔ سالم داشته باشد، حاوی ویتامین ث مورد نیاز نوزاد است. همچنین، پختن غذا موجب از بین رفتن ویتامین ث میشود.
ویتامین ث حلال در آب
ویتامین سی از دسته ویتامینهای حلال در آب است. بیشتر حیوانات از ترکیب غذاهایی که می خورند، این ویتامین را در بدن خود تولید میکنند، ولی بدن انسان قادر به سنتز این ویتامین نیست؛ بنابراین لازم است برای تامین نیاز بدن به این ویتامین به حد وفور از سبزیجات و میوهها مصرف نمود.
خواص ویتامین ث
ویتامین سی آنتی اکسیدان است، یعنی در جریان خون قرار گرفته و اثر شیمایی موادی که به بافتهای بدن آسیب میرسانند را خنثی میکند. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید میشود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثهها و دندانها کمک میکند. این ویتامین همچنین باعث ساخت کلاژن (قویترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را در کنار هم نگه میدارد) شده و در پیشگیری از بالارفتن کلسترول خون و ایجاد لختههای خونی در رگ مؤثر است. اشاره شدهاست که این ویتامین برخلاف تفکر همگان کمکی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمیکند و فقط طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک میکند. همچنین مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن میشود و به افرادی که دچار کمخونی هستند توصیه میگردد. ویتامین سی به عقیده برخی کارشناسان احتمال بروز سکته مغزی در افراد غیر سیگاری را تا ۳۰٪ و در افراد سیگاری تا ۷۰٪ کاهش میدهد. به اعتقاد این محققان آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین سی احتمالاً سلولها را از فشار اکسیدی که در سکته مغزی مؤثر هستند، حفظ میکند. البته به گفته دانشمندان ویتامین ث که از طریق مصرف طبیعی کسب شود، اثرش بسیار بیشتر است. همچنین در تحقیق دیگری دانشمندان مصرف این ویتامین را در تراکم استخوانی افراد مؤثر دانستهاند .در پژوهشی دیگر نیز گفته شدهاست که تزریق مقدار زیادی ویتامین سی به افرادی که دچار سرطان هستند باعث میشود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند. این ویتامین میتواند زنجیرهای مخرب در درون سلول بیمار بوجود آورد. گفته شده که تزریق این ویتامین به موشهایی که دچار تومور بودند، اندازه تومورهای آنان را به نصف کاهش دادهاست. این ویتامین از اکسید شدن سلولهای چرب حاضر در غشاء سلولی توسط عوامل اکسیدکننده جلوگیری میکند؛ با تداوم اکسید شدن سلولهای چرب و ایجاد تغییراتی در سلول و ماده ژنتیکی سلول باعث بروز برخی سرطانها میشود. محققان مصرف این ویتامین را به کسانی که از بیماریهای قلبی رنج میبرند نیز توصیه کردهاند. زیرا کمبود ویتامین ث باعث تصلب شریان شده و کمبود آن در بیماران قلبی همراه با خشکی و سفتی رگها میشود و باعث بوجود آمدن درد در این افراد میگردد.
مسمومیت ویتامین ث
تاکنون گزارشی مبنی بر مسمومیت با ویتامین سی گزارش نشده است، با این حال زیادهروی در مصرف آن باعث بروز اسهال، خارش پوست، تولید اسید اگزالیک و سنگ اسید اوریک میشود. لازم به توضیح است، پختن غذاهای حاوی ویتامین c و یا نگهداری طولانی مدت آنها میتواند میزان ویتامین سی موجود در آنها را کاهش دهد. بنابراین بهترین شکل مصرف منابع حاوی ویتامین c مصرف خام آنها است. همچنین مکمل و قرصهای ویتامین ث در اندازههای متفاوت، به صورت پودر در دسترس است و مقدار مصرف روزانه 500 میلی گرم تا 4 گرم در روز توصیه میشود.
کمبود ویتامین ث
ویتامین سی مورد نیاز برای هر فرد سالم ۶۰ میلیگرم در روز توصیه شدهاست. اگر فردی به مدت یک ماه به میزان کمتر از حداقل مورد نیاز یک فرد این ویتامین را دریافت کند دچار عوارضی مانند بیماری اسکروی، خونریزی لثه و همچنین خشکی پوست و آثار خون مردگی در زیر آن میشود. در پژوهشی دانشمندان به این نتیجه رسیدند که وجود چربی در غذا باعث میشود که ویتامین سی خاصیت ضد سرطانی خود را از دست بدهد. دانشمندان میگویند وقتی مخلوط از بزاق و مواد غذایی در معده با شیره آن مخلوط میشوند، ویتامین ث موجود در مواد غذایی میتواند رادیکالهای آزاد، یعنی همان موادی که سرطانزا هستند را از بین ببرد؛ رادیکالهای آزادی مانند نیتریت که در مواد غذایی آماده و کنسروی، مانند سوسیس و کالباس به مقدار زیاد وجود دارند. اما در یک تحقیق، هنگامی که مقدار بیشتری چربی به همین مخلوط غذایی اضافه شد دیده شد که دیگر ویتامین سی نمیتواند این واکنش شیمیایی را انجام دهد. کمبود ویتامین سی سبب میشود که اسپرمها به هم بچسبند و این حالت سبب ۱۶٪ موارد ناباروری در مردان میشود. اسکوربوت، نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین سی میشود. افراد زیر در معرض کمبود ویتامین سی هستند : نوزادانی که در سال اول زندگی از شیر گاو یا شیرهای تغلیظ شدهاستفاده میکنند افراد در معرض سوء تغذیه ( شامل الکلیسم، افراد مسن، بی اشتهایی و ایدز ) افراد مبتلا به دیابت تیپ یک افراد دارای بیماریهای رودهٔ کوچک ( مانند بیماری کرون، سلیاک، ویپل ) زنان باردار و شیرده بیماران تحت دیالیز بیماران مبتلا به تیروتوکسیکوز سیگاری ها افراد مبتلا به اختلالات انباشت آهن در بدن افراد مبتلا به سوء تغذیه ( برخی افراد مسن، مصرف کنندگان مواد مخدر و الکل، برخی از افراد مبتلا بیماریهای ذهنی)
ویتامین ث میوهی گوآوا
میوهی گوآوا یکی از خوراکیهای بسیار غنی از ویتامینها و املاح معدنی ضروری است. یکی از ویتامینهای فراوان گوآوا، آنتیاکسیدان ویتامین سی است، به طوری که هر میوهی گوآوا محتوی ۱۲۵،۵۷ میلیگرم ویتامین سی است که بیش از دو برابر مصرف روزانه توصیه شده محسوب میشود. گوآوا همچنین سرشار از فیبر است که به سلامت سیستم گوارش بدن کمک میکند. میزان مصرف: یک عدد میوهی گوآوا حاوی ۱۲۵،۵۷ میلیگرم ویتامین سی (%۲۰۹ میزان لازم مصرف روزانه) و ۳۷ کالری است.
مصرف زیاد ویتامین ث
معمولاً اضافه این ویتامین از راه ادرار دفع میشود. اما مصرف خیلی زیاد آن باعث تکرر ادرار، سنگ کلیه و اسهال میشود. همچنین مصرف زیاد این ویتامین به صورت دارو باعث بروز اختلالات گوارشی، خطر ابتلاء به سنگ اگزالات در مجاری ادراری و اعتیاد بدن به مقدار زیاد مصرف این دارو میشود
ویتامین ث فلفل قرمز
یک قاشق غذاخوری از پودر فلفل قرمز ۵،۱۳ میلیگرم از ویتامین سی ضروری بدن شما را تأمین میکند. این میزان حدود ۹ درصدِ میانگین مصرف روزانهی توصیه شده برای یک فرد بالغ است. این منبع شگفتانگیز از آنتیاکسیدانها و املاح معدنی میتواند به غذاهای مورد علاقهتان اضافه شود و شما را از مزایایی که برای سلامتیتان دارد، بهرهمند سازد. میزان مصرف: یک قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز حاوی ۵،۱۳ میلیگرم ویتامین سی (%۹ میزان لازم مصرف روزانه) و ۲۵ کالری است.
منابع طبیعی ویتامین ث
بیشتر جانداران این ویتامین را خود میسازند اما جاندارن دیگری مثل انسان هستند که باید این ویتامین را در طول روز از موادی که مصرف میکنند بدست بیاورند. این ویتامین هم به صورت طبیعی در منابع گیاهی و جانوری موجود است و هم به صورت مصنوعی و قرص. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: فلفل تند، توت فرنگی، کلم بروکلی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، گل کلم، سیب زمینی، هندوانه، اسفناج، کلم، نارنگی و مرکبات، کیوی و دیگر میوهها و سبزیها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین ث است. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین میشوند. از این رو افراد سیگاری به این ویتامین نیاز بیشتری دارند. همچنین شیر مادر نیز دارای مقادیری از ویتامین ث میباشد و به همین جهت زنان باردار باید از مقدار بیشتری از این ویتامین مصرف کنند. همچنین میشود این ویتامین را ۳ تا ۶ ماه در دمای زیر صفر نگهداری کرد اما پس از آن تجزیه میشود. همچنین در میان سبزیها ۲ سبزیهای تیره برگ ویتامین ث بیشتری دارند و جعفری شش تا هفت برابر سایر سبزیها دارای ویتامین ث میباشد
ویتامین ث کلم فندقی
یک پیمانه از کلم فندقی یا همان کلم بروکسلی حاوی ۶۶۳،۵۲ میلیگرم ویتامین سی است که معادل ۱۳ درصد میانگین مصرف روزانهی توصیه شده برای یک فرد بالغ است. جدا از این مسئله که آیا به دنبال جذب این ویتامین هستید یا نه، کلم فندقی گزینهای عالی برای رژیم غذاییتان است چون این کلمها منبعی عالی برای ویتامین K، پتاسیم، اسیدفولیک و آهن است. میزان مصرف: یک پیمانه کلم فندقی حاوی ۶۶۳،۵۲ میلیگرم ویتامین سی (%۱۳ میزان لازم مصرف روزانه) و ۳۸ کالری است.
علائم کمبود ویتامین ث
*خستگی: خستگی مزمن و کاهش انرژی در طول روز یکی از شایعترین علائم فقر ویتامین ث است. *تغییرات خلق و خوی: افراد مبتلا به کمبود ویتامین ث معمولا تحریک پذیر بوده و اصطلاحا سریع تر از کوره در میروند. *از دست دادن وزن: کاهش وزن ناگهانی از علائم دیگر فقر ویتامین ث است. *درد عضلات: درد مزمن در اندام یا مفاصل میتواند از نشانههای دیگر کمبود ویتامین ث باشد. *کبودی: افراد مبتلا به فقر ویتامین ث به راحتی کبود میشوند. *مشکلات دهان و دندان: مصرف دوز صحیح ویتامین ث در روز به سلامت دهان و دندان کمک میکند و کمبود آن میتواند منجر به زوال لثه شود. مشکلات پریودنتال نشانه ای از کمبود ویتامین ث هستند. ضمنا مبتلایان به فقر ویتامین ث ممکن است به بیماری اسکوربوت نیز مبتلا شوند که با تورم و خونریزی لثه و از دست دادن دندانها خود را نشان میدهد. *خشکی پوست و مو: ویتامین ث برای رشد و ترمیم بافتها در همه قسمتهای بدن ضروری است. این ویتامین برای تشکیل کلاژن (که یک پروتئین مهم در تشکیل پوست، بافت ترمیم یافته، تاندون، رباط ها و عروق خونی است) لازم است و کمبود آن خود را به صورت خشکی پوست و مو نشان میدهد. *ابتلا به عفونت: تاثیر منفی بر بهبود زخمها و ابتلای سریع به انواع عفونتها بخصوص سرماخوردگی و آنفلوآنزا از نشانههای دیگر فقر ویتامین ث است.
ویتامین ث برگ سبز گیاه شلغم
برگ سبز گیاه شلغم مانند خود شلغم یکی دیگر از گزینههای عالی برای رژیم غذاییتان است. یک پیمانه از برگ سبز خام شلغم ۳۳ میلیگرم آنتیاکسیدان ویتامین سی دارد که تقریبا کمی بیشتر از نصف نیاز روزانهی یک فرد بالغ را به ویتامین سی تأمین میکند. بهتر است در رژیم غذایی خود کمی بیشتر برگ شلغم و دیگر برگهای سبز تیرهی سبزیجات بگنجانید تا از فواید بسیار آنها برای حفظ سلامتی خود بهرهمند شوید. میزان مصرف: یک پیمانه برگ شلغم حاوی ۳۳ میلیگرم ویتامین سی (%۵۵ میزان لازم مصرف روزانه) و ۱۸ کالری است.
- ۹۷/۰۹/۰۵