منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل
منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل یکی از زیباترین مناطق استان کرمانشاه است. این منطقه در شهرستان پاوه و بخشی زیادی از آن در بخش باینگان در شمال غرب استان کرمانشاه واقع شده است. هدف حفاظت از این منطقه، گونهی حیوانی با ارزشی به نام شوکا است. امروز تصمیم گرفتیم برای بخش پیشنهادات ایرانگردی لستسکند به سراغ این منطقه برویم. با ما همراه باشید.
منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل
منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل از مناطق نمونهی گردشگری استان کرمانشاه است. همانطور که گفته شده این منطقه در شهرستان پاوه و در منطقه باینگان واقع شده است. منطقه جنگلی و کوهستانی بوزین و مرخیل با کشور عراق هم مرز است. درخت بلوط ، پوشش گیاهی شاخص این منطقه است.
پوشش گیاهی و حیوانی این منطقه بسیار نادر است که باعث گردیده این منطقه در سال 1374 با مساحتی برابر با 23724 هکتار به عنوان منطقه شکار ممنوع و در سال 1378 به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی گردد.
شوکا، گوزن مینیاتوری
منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل زیستگاه شوکا یا گوزن مینیاتوری است. شوکا، گوزنی به رنگ سربی یا سرخ است که در مناطق سردسیر زندگی میکند. این گوزن کوچک بومی منطقه اورآسیا محسوب میشود. شوکای زیبا و کوچک اندام علفخوار محسوب میشود که همین امر باعث شده محل زندگی وی نواحی جنگلی باشد. زیستگاه اصلی شوکا در ایران، حاشیهی دریای خزر است اما تعداد بسیار کمی در حدود 20 الی 30 تا از این گوزن زیبا در منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل حضور دارند. به علت حضور این حیوان زیبا در این منطقه، شوکا به عنوان نماد زیست محیطی ورزش استان کرمانشاه انتخاب شده است.
پوشش گیاهی و حیوانی منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل
جنگلهای بلوط جزو جنگلهای با ارزش ایران محسوب میشوند و این منطقه با درختان بلوط پوشیده شده است. پوشش گیاهی منطقه علاوه بر درختان بلوط؛ ون، بنه، کورد، ارغوان، گلابی وحشی، کیکم، زالزالک، زبان گنجشک، آلوچه، ختمی، سیاه تلو، لاله واژگون و انواع گندمیان است. در کنار شوکا به عنوان پوشش حیوانی منطقه میتوان به پلنگ، خرس قهوهای، کل و بز، خوک وحشی، گرگ، سنجاب، تشی، سیاه گوش، روباه، انواع گنجشکسانان، کبک، تیهو، مار پلنگی، یلهمارو گرزهمار اشاره کرد.
عکس از پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران
عکس از بهزاد عظیمی
سخن نهایی
منطقه حفاظت شدهی بوزین و مرخیل یکی از چهار منطقهی حفاظت شده در ایران است که بسیاری از حیوانات و گیاهان آن بسیار نادر هستند مانند گوزن مینیاتوری، شوکا که تنها در چند نقطه از دنیا یافت میشود. اما در سالهای اخیر خشکسالی و آتشسوزیهای مکرر باعث به خطر افتادن این گونهها شده است که امید است مسئولین تمهیداتی برای حفاظت از این منطقه بیاندیشند.
- ۹۸/۰۴/۱۱